Wat doen onze oefentherapeuten


Oefentherapie Cesar en Mensendieck

Oefentherapie Cesar|Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie die kijkt naar de hele mens, de oorzaken en de mogelijkheden om klachten te verminderen en te voorkomen.

Meer informatie

Houdingstherapie

Ook wanneer er geen sprake is van pijnklachten kan oefentherapie een indicatie zijn, bijvoorbeeld wanneer u preventief wat aan uw houding en beweging wilt doen. Sommige mensen merken bij het ouder worden dat ze een meer gebogen houding ontwikkelen of zien ouders bij hun tiener dat ze erg veel ‘onderuitgezakt’ zitten of staan. Samen kijken we hoe u op dit moment beweegt en nemen we de dagelijkse activiteiten door om te kijken waar er verbetering of afwisseling mogelijk is. Dit kan samen gaan met bijv. mobiliserende of spierversterkende oefeningen. Ook zien wij kinderen en volwassen met bijvoorbeeld scoliose of scheuermann.

Ademhalingstherapie

Ademhalingsproblematiek aanpakken met ademtherapie Ademhalen gaat vanzelf en volkomen onbewust. Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat ademhalen niet goed gaat en dat je je er juist meer bewust van wordt. Hyperventilatie, angst, stress, langdurige spanning, maar ook longaandoeningen of een verkeerde houding kunnen ademproblemen veroorzaken. Een verstoorde ademhaling is erg vervelend en kan voor veel bijkomende klachten zorgen. Denk hierbij aan kortademigheid, benauwdheid, angst, spanningen, duizelingen, hartkloppingen, tintelingen in de vingers of in het gezicht etc. Waaruit bestaat ademhalingstherapie? Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, houdingstherapie en adviezen: uitleg over hoe de ademhaling werkt, welke voorwaarden er nodig zijn voor een goede ademhaling en de invloed die je hier zelf op hebt.

Ontspanningstherapie

Spanningsklachten kunnen vaag of juist heel uitgesproken zijn. Voorbeelden zijn: slecht slapen, een opgejaagd gevoel, vaak hoofdpijn, onrust, gespannenheid, chronisch vermoeid of pijn, gewrichtsklachten, benauwdheid, hyperventilatie, angst/paniekaanvallen, overmatige klachten bij hart- of longproblematiek, om onduidelijke redenen tegen taken opzien, het werk minder goed aan kunnen. Het is goed mogelijk dat u niets merkt van een verhoogd spanningsniveau, terwijl u wel last heeft van spanningsklachten. Spanning kan zich geleidelijk over lange tijd opbouwen, waardoor de veranderingen in het lichaam vaak pas gevoeld worden als er echt klachten zijn. Wij leren u hoe u spanning kunt herkennen en er zo mee om kan leren gaan zodat u er geen last van heeft. Hierdoor zullen uw klachten afnemen en/of verdwijnen.

Slaapoefentherapie

Slapen kunt u (weer) leren. Slaapoefentherapie is een niet-medicamenteuze, praktische aanpak om slaapproblemen op te lossen voor kinderen, volwassenen en ouderen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de slaap. Samen met een slaapoefentherapeut werkt u aan het bereiken van uw doel en kiezen we samen welke aspecten u nodig heeft voor een gezond slaappatroon. We benaderen uw slaapprobleem vanuit een 24-uurs visie, geven adviezen over een evenwichtige leefstijl, ontspanning, beweging, omgaan met gedachten, ritme en regels.

Meer informatie

Thuiszorgtherapie

Thuiszorgtherapie is voor iedereen die als gevolg van zijn of haar gezondheid niet in staat is om naar de praktijk te komen. Er wordt samen met arts, thuiszorg en mantelzorgers gekeken naar de best mogelijke zorg voor het dagelijks leven.

Meer informatie

Valpreventie

Vallen of bijna vallen komt veel voor en kan voor grote problemen zorgen zoals angst om weer te vallen en vermindering van de zelfstandigheid. Daarom is het belangrijk om vallen te voorkomen. Naast adviezen over het veilig uitvoeren van alledaagse handelingen kan de oefentherapeut Cesar|Mensendieck adviseren over de veiligheid in en om de woning en eventuele noodzakelijke voorzieningen.

Meer informatie

Sportmassage

Sportmassage verhoogt de bloedtoevoer in de spieren waardoor de afvalstoffen van de stofwisseling kunnen worden afgevoerd, hierdoor verminderen de spierspanning en pijnklachten en ontstaat een verbetering van de beweeglijkheid. Sportmassage is ook geschikt voor niet-sporters.

Psychosomatische oefentherapie

Kent u ook dat gevoel van een te hoge werkdruk? Te veel drukte thuis? ingrijpende gebeurtenissen in uw leven die u moeilijk kunt verwerken? We ervaren het allemaal wel een keer. Zeker in de huidige onzekere tijd waarin we leven. Veel mensen werken thuis, gaven thuis onderwijs aan hun kinderen of zijn niet zeker of ze hun baan kunnen behouden. Dit levert stress op. En als stress niet voldoende wordt afgewisseld met ontspanning raakt u uit balans. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out. Hoe meer u uit balans raakt, hoe meer kracht u verliest en hoe meer signalen van stress u zult ervaren. Veel en langdurige stress levert vaak psychische en/of lichamelijke klachten op.

Meer informatie