Ademhalings- en ontspanningstherapie

Ademhalen gaat vanzelf en onbewust. Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat ademhalen niet goed gaat en dat je je er juist meer bewust van wordt. Angst, (langdurige) spanning, maar ook longaandoeningen of een verkeerde houding kunnen ademproblemen veroorzaken. Een verstoorde ademhaling is heel vervelend en kan voor veel bijkomende klachten zorgen. Denk hierbij aan benauwdheid, globus klachten, druk op de borst, angst,  duizelingen, hartkloppingen, tintelingen in de vingers of in het gezicht, hoofdpijn etc.

Hoe werkt ademtherapie?

Langdurige stress is de grootste oorzaak van een verkeerde ademhaling. Bij langdurige stress raakt je ademhaling langzaam ontregeld en kunnen vervelende spierspanningsklachten ontstaan. Op een bijna onmerkbare manier begin je steeds oppervlakkiger en minder efficiënt te ademen. Dit kost je lichaam onnodig veel energie.

Ademtherapie richt zich op het herstellen van je natuurlijke ademhaling. We zoeken naar de oorzaak van je snelle of onregelmatige ademhaling. Heb je problemen thuis? Veel stress op het werk? Spelen bepaalde angsten een rol?

Daarna wordt gestart met het aanleren van een goede ademhaling via ademhalingsoefeningen. Waar begint je ademhaling? Hoe adem je uit? Hoeveel longcapaciteit gebruik je? Hoe ontspan je jouw spieren? De ademhalingsoefeningen kunnen liggend, zittend en staand aangeleerd worden. Je kan ze daarna ook thuis voortzetten en integreren in je dagelijks leven. Ook leer je om de stresssignalen vroeg te herkennen, zodat je tijdig op de rem kan gaan staan, grenzen kan stellen of het rustiger aan kan doen. Je leert te ontspannen, rustig te blijven in stressvolle situaties en je emoties los te laten.